<< Terug

Tentoonstelling/Expo

Bodem. - Kom dat zien!

Jonge kunstenaars tonen in de expo Bodem. werk geïnspireerd door de Kempense zandputten

MOL – Gedurende negen maanden heeft een groep van vijf jonge multidisciplinaire kunstenaars zich ondergedompeld in de bewogen geschiedenis en de getekende context van het landschap van de zandputten van Mol-Rauw. In samenwerking met Sibelco – ‘t Kristallijn en M.art vindt vanaf 3 september tot 24 september een tentoonstelling plaats in en rond ’t Kristallijn en de omringende Molse Meren.

Wat gebeurt er als je aan twee jonge kunstenaar vraagt wat hun droomlocatie is om tentoon te stellen? Dat is wat Annelies Vanherck en Jente Ruts overkwam, twee van de vijf kunstenaars van de tentoonstelling Bodem. Het antwoord op deze vraag was “exposeren in ’t Kristallijn”, het cultuurhuis van SIBELCO naast de Put van ‘t  Rauw. Liesbeth Eysermans, projectcoördinator van M.art, bleef niet bij de pakken zitten en zo werd de droom van de twee pas afgestudeerde kunstenaressen werkelijkheid. Naast Annelies Vanherck en Jente Ruts werden er ook nog drie andere kunstenaars bij het project betrokken: Dries Segers, Julien De Fauw en Jarah Orije.

Gedurende negen maanden werd er hard aan de tentoonstelling gewerkt. Aan de hand van lezingen door bodemdeskundigen en erfgoedbewakers werden de kunstenaars ondergedompeld in de geschiedenis van het landschap. “In dit stukje Kempen werd er decennia lang gesleuteld aan het landschap met haar natuurlijke rijkdommen, op zoek naar grondstoffen. Het is een landschap dat toekomst moest maken en vandaag nog steeds doet. En een landschap vol verhalen,” vertelt Jente Ruts. “Wij brengen artistieke antwoorden op dit natuurlijke archief en verbeelden via verschillende kunstdisciplines nieuwe verhalen in deze lange traditie”.

 

De kunstwerken zullen op het terrein in dialoog gaan met het bestaande landschap en er zal ook werk te zien zijn in ’t Kristallijn. De tentoonstelling zal elke zaterdag en zondag van 3 tot en met 24 september geopend zijn van 14 tot 17 uur of voor groepen ook op andere momenten, op afspraak. Tijdens Open Monumentendag, zondag 10 september, is Bodem. geopend van 10 tot 18 uur en kan je de hele dag genieten van gegidste rondleidingen, wandelingen en dansvoorstellingen van dAnsbeeLd, die zich lieten inspireren door de verdwenen Kempense traditie van het zandstrooien op huisvloeren en straten tijdens feestelijke gebeurtenissen.

 

De deelnemende kunstenaars zijn Julien De Fauw, Jarah Orije, Jente Ruts, Dries Segers & Annelies Vanherck.

 

De kunstenaars aan het woord,…

 

Julien De Fauw: “Interesse in verdwijning Blauwe Kei”

“Voor Bodem. werkte ik samen met Annelies Vanherck die dezelfde interesse deelt, namelijk: de verdwijning van de Blauwe Kei. We willen de Blauwe Kei graag op een poëtische manier terugbrengen als een nieuwe baken in het landschap. Verder ben ik op een Hollywoodiaanse manier gaan nadenken over het kunstmatig landschap en hoe deze parallel staat aan de werkelijkheid. Dit idee wil ik uitwerken in de vorm van een installatie geplaatst in de bossen van het domein.” 

  

Annelies Vanherck: “De volksverhalen verbonden aan deze plek inspireren me”

“Het fascineert me dat dit landschap, nu een idyllische plek bij het meer, al zo vaak van functie en uitzicht is veranderd. Het evolueert mee met de nood van de betrokken partijen aan ruimte, grondstoffen, natuurbeleving,… Ook de volksverhalen die aan de plek verbonden zijn, inspireren me. Na bijna een jaar onderzoek, bouw ik in de zomer twee grote werken, waarvan één in samenwerking met Julien De Fauw, omdat we beiden gefascineerd zijn door hetzelfde verhaal: de verdwijning van de Blauwe Kei. Het tweede werk wordt een bijzondere schuilplaats op de rand van het water, waarin we kunnen nadenken over ‘t Kristallijn en omgeving nu, maar die ook verwijst naar de geschiedenis ervan.”

 

Jarah Orije: “Gefascineerd door microscopische beelden”

 “Ik schrijf een eigen mythe over deze plek. De mythes en verhalen rond de verschillende grensstenen die in dit gebied aanwezig zijn of waren, inspireerden mij daartoe. Daarnaast ben ik ook gefascineerd door microscopische beelden van verschillende materies en de kristalstructuren. Voor dit project werk ik rond beelden van het zand dat ontgonnen wordt in onze streek. Deze beelden verwerk ik in tekeningen en videoprojecties.”

  

Jente Ruts: “Spelen met glas”

 “Ik maak constructies met glasplaten, de glasplaat als ontvanger en standpunt. Deze omgeving zet me al verschillende jaren aan het spelen. Het spelen met mijn ogen, met een blik, met het licht en met verschillende lagen van beelden. Letterlijk de lucht, de grond van groen, het beweeglijke wateroppervlak, de gereflecteerde omgeving op dit oppervlak, de bodem eronder en het organische recuperatievermogen van de natuur zelf doorheen de tijd. Wanneer ik hier met mijn glas ga spelen, creëer ik zelf extra oppervlaktes, sommige beelden worden opgevangen en andere worden doorgelaten.”  

Dries Segers:  “Focus op water”

 

 “Mijn werk focust zich op water. Ik ga op zoek naar ‘oncontroleerbare’ afbeeldingen. Ik fotografeerde onder andere het zonlicht door middel van water. De zon en het water worden met een lange sluitertijd gefotografeerd zodat de beweging van het water een tekening achterlaat. In het medium fotografie gaat men er steeds vanuit dat men vastlegt wat men kan zien. Mijn werk legt vast wat men niet kan zien. Eerst was er brakke grond en zand. Daarna kwamen de arbeiders, de mensen, leiders. Er werden putten gegraven. De sporen hiervan werden plassen en er ontstond een nieuw landschap. Dit landschap maakt nu plaats voor verwondering en vertier. Het is hier dat ik op inspeel. Ik zoek naar de limieten die mijn camera heeft, maar ook naar de mogelijkheden die materialen zoals licht en water hebben.”

 

De expo Bodem. is een samenwerking tussen ‘t Kristallijn, M.art, Sibelco, ergoedcel k.ERF, NAFT voor projecten en dAnsbeeLd'.

 

PRAKTISCHE INFO

  • De expo loopt van 3 september tot en met 24 september.
  • Gratis toegang
  • Locatie: ’t Kristallijn, Blauwe Keidreef, 2400 Mol
  • Openingsuren: zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur, of op afspraak.
  • De expo buiten de openingsuren bezoeken kan, maar enkel op afspraak. Mail hiervoor naar: bodem@tydeeh.be
  • Tijdens Open Monumentendag op 10 september is de expo gans de dag open, van 10 tot 18 uur. Er zijn die dag ook gratis rondleidingen. Dansgroep dAnsbeeLd brengt eveneens gratis de dansvoorstelling ‘Jeanneke Zand’, om 11, 12.30, 14, 15.30 uur (duur: 20 min.)
  • Meer weten? Facebookpagina Bodem.
  • Fotomateriaal kan je tot 28 augustus 2017 downloaden via deze link: https://we.tl/nOX5EeWWW0

 

 

 Dansvoorstelling Jeanneke Zand
dAnsbeeLd

Een tapijt van zand. Wit, kleurloos, stil. Zacht, hard, los, korrelig. De mooiste krullen en

 

spiralen. Uitnodigend om er even bij te blijven staan en ernaar te kijken. Maar vooral,

 

kwetsbaar en makkelijk kapot te maken.

 

Wie zet de eerste stap? Wie steekt zijn kop in het zand? Wie zal erin bijten en zijn hakken erin zetten?

 

Of wordt er collectief besloten: zand erover?

 

 

 

Jeanneke Zand: een dansvoorstelling rond…in…over…door…en…op een zandtapijt.

 

 

 

Praktisch:

 

  • Op 10 september
    Dansvoorstellingen om 11, 12.30, 14, 15.30 uur (duur: 20 min.)
  • Concept: dAnsbeeLd
  • Choreografie: Annelies Mertens
  • Dans: Annelies Mertens, Daniela Wörner, Leen Verdonck
  • Vormgeving en Kostumering: Leen Verdonck
  • Compositie en Muziekbewerking: Joni Scholten
  • In samenwerking met: Bodem., M.art, erfgoedcel k.ERF, Sibelco, ’t Kristallijn

 

 

 

 

 

                    

 

Voorstelling partners Bodem.

 

 

 

k.ERF
k.ERF is kort voor ‘Kempisch Erfgoed’. K.ERF is een intergemeentelijke samenwerking rond cultureel erfgoed tussen de gemeentes Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie. Cultureel erfgoed bestaat zowel uit collectiestukken zoals foto’s, kaarten, archiefstukken en objecten, als uit immateriële zaken zoals verhalen, rituelen, tradities en ambachten. Erfgoedcel k.ERF’ ondersteunt cultureel erfgoedprojecten en verenigingen die zich inspannen voor het bewaren, tonen, doorgeven van het Kempische Erfgoed.
Meer weten? Erfgoedcel k.ERF, info@erfgoedcelkerf.be, 014 566 688
www.erfgoedcelkerf.be

 

 

 

Rauwse Werkgroep voor Geschiedenis en Heemkunde
De Rauwse werkgroep verzamelt, beheert, toont en onderzoekt alles met betrekking tot de het verleden van het Molse dorp Rauw. De collectie van de werkgroep bestaat uit beeldmateriaal, archiefstukken, filmpjes en voorwerpen die iets vertellen over het Rauw. De geschiedenis van de wateringen en de zandwinning zijn een belangrijk thema in deze collectie die ze graag ter beschikking stellen van projecten in en over het Rauw, zoals het project Bodem.
Meer weten? Rauwse Werkgroep, woestijnpaleis@skynet.be (Alex Lefevere), 014 81 48 53
Facebookpagina ‘Rauwse Klap’

 

 

 

M.art, bovenlokaal artistiek project van jeugdhuis Tydeeh
M.art is het artistiek collectief voor jonge (15-30) kunstenaars uit de regio Mol met grote en kleine ‘K’. M.art doet dit door te fungeren als een multidisciplinaire speeltuin met ruimte voor zinnig, onzinnig en kunstzinnig experiment. Wij zijn het aanspreekpunt voor artistieke jongeren zowel als partners, organisaties en particulieren die M.art ook onderling verbindt. We bieden de M.artiesten kansen voor het realiseren van hun werken en ondersteunen hen bij het exposeren van hun kunst, zoals het project Bodem. Dit met eventuele verhuur/verkoop of veiling tot gevolg. Met andere woorden: M.art biedt jonge mensen met artistieke plannen een platform, spreekbuis en een springplank naar hun verdere artistieke ontplooiing.
Meer weten? M.art, M.art@tydeeh.be, 014 32 12 83, www.facebook.com/M.art2400

 

 

 

Provincie Antwerpen – Naft, brandstof voor creatief talent
Naft is het platform voor jonge creatievelingen van de provincie Antwerpen. Ons project Bodem. kwam tot stand met steun van de Provincie Antwerpen via Naft on Tour.
Naft on Tour is de POP-UP-actie van Naft, dat op 3, 4 en 5 november 2017 samen met ons het MAS in Antwerpen zal veroveren.
Meer weten? Naft, brandstof voor creatief talent, ikwilnaft@provincieantwerpen.be, 03 240 58 87,
www.ikwilnaft.be

 

 

 

 

 

’t Kristallijn, een socio- cultureel initiatief van SIBELCO voor de integratie van cultuur en natuur.
Sibelco ontgint, verwerkt en veredelt een breed gamma van industriële mineralen en materialen, dit op locaties over de hele wereld. Onze minerale producten en materialen vormen de basisgrondstof voor zaken die we allemaal dagelijks gebruiken, van het touchscreen op uw smartphone of je tablet tot de kop waarin u 's ochtends uw koffie drinkt. Sibelco zanden uit deze streek worden gebruikt voor het maken van glas, zonnepanelen, in gieterijen, als vulstoffen voor verven, als ondergrond voor sportvelden van o.a. topvoetbalploegen en zoveel meer,…

 

 

 

 

 

Advancing life, een beter leven …

 

Tegemoetkomen aan de behoeften van een groeiende bevolking, nu en in de toekomst is broodnodig. De vooruitgang van het dagelijkse leven ondersteunen door nieuwe technologieën te gebruiken en meer doen met minder. Hier moeten we als Sibelco voor staan en moeten we verder kijken dan de horizon.

 

 

 

 

 

Onze verantwoordelijkheid

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een belangrijk thema voor Sibelco en als toonaangevend leverancier van industriële mineralen is het onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de natuurlijke rijkdommen van de aarde verstandig worden gebruikt, waarbij altijd het evenwicht wordt gezocht tussen de economische behoeften van de bredere samenleving en de eventuele effecten daarop. Sibelco heeft voor de sociale pijler van duurzaam ondernemen enerzijds dit socio- culturele initiatief ’t Kristallijn en het educatief en interactief project Quartz Experience Center anderzijds.

 

 

 

’t Kristallijn en het Quartz Experience Center bevinden zich op een unieke locatie tussen een actieve ontginningsplas en een gereconstrueerde groeve, op de grens van de gemeente Mol met de stad Lommel. Op deze site voorzien we jaarlijks duizenden stakeholders met informatie van Sibelco, geschiedenis, herinrichting van groeven, algemene informatie van de streek, kunst & cultuur.

 

Meer weten? ’t Kristallijn, info@tkristallijn.be, 011 55 36 98, www.tkristallijn.be

 

 

 

sibelco